TO-juli: groter aandeel zonwerend glas

17-06-2024 09:19

Vanaf juli dit jaar moet je ook de zoninstraling beoordelen om een vrijstelling te krijgen voor de oververhittingseis TO-juli. Dit betekent een groter aandeel voor zonwerend glas in de berekeningen. Alleen het hebben van een warmtepomp die kan koelen in een woning is niet langer genoeg.

TO-juli berekening

 

Sinds de invoering van de drie BENG-eisen geldt er ook een vierde eis bij nieuwbouwwoningen: die mogen in de zomer niet te heet worden. Dat kan worden aangetoond door een TO-juli-berekening die je automatisch in de energieprestatiesoftware maakt. Als TO-juli niet boven de waarde van 1,2 komt, hoeven er geen extra maatregelen getroffen te worden.

TO-juli ontstaan

Terug naar de basis. In 2021 zijn de BENG-eisen van kracht geworden: eisen aan de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de BENG-1, BENG-2 en BENG-3 eisen. Maar zelfs als aan deze eisen wordt voldaan kunnen er in de zomer problemen optreden: oververhitting. Dat is de reden dat nieuwbouw niet alleen aan de BENG-eisen moet voldoen, maar ook aan de TO-juli, die staat voor TemperatuurOverschrijding-juli. Deze indicator geeft het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden bij nieuwbouwwoningen en woongebouwen aan. Je berekent ‘m aan de hand van de koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800.

Lees het hele artikel hier.

Terug